Потребител: Парола:
  • Петрова нива
с. Стоилово. Община Малко Търново. Област Бургас.

Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово, където през 1903 година на Преображение (11 до 13 юли) е обявено въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България. По времето на въстанието се провъзгласява Странджанската Република. В края на 50-те години на миналия век е построен паметник, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. В паметника са зазидани костите на Георги Кондолов.

Местността е част от Стоте национални туристически обекта. Работи целогодишно. Има печат.

Конгресът на Петрова нива се провежда на 28 и 29 юни 1903 година като свидетели споменават за над 300 души делегати и гости: войводи, четници, легални деятели, членове на селски смъртни дружини и други. Конгресът е открит на 28 юни, 2 часа след обяд, под председателството на Васил Пасков. За подпредседател е избран Велко Думев, а за секретари: Христо Силянов и Анастас Разбойников. Общо присъстват 47 делегати.

Делегатите в по-голямото си мнозинство произлизат от Малкотърновската околия, което говори за поготовката на въстанието там. Много райони и околии от Одринско, в това число и Западна Тракия, не са застъпени с представител, а от областта западно от Марица има един единствен делегат — от Ахъчелебийско, планинската област в Родопите.

По време на конгреса се обсъждат мненията за и против вдигане на въстание. Дискусията по този въпрос прекъсва, след като въпросът за въстание вече е решен от Вътрешната организация и че на делегатите не им остава нищо друго освен да нагласят своите действия към тези на въстаниците от Битолския вилает (виж Илинденско-Преображенско въстание). Това решение се взима дори след изтъкването на проблеми като недостиг на оръжие и различната подготвеност на отделните околийски революциони комитети. Конгресът приключва на 29 привечер след като са забелязани приближаващи турски войници.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :