Потребител: Парола:
  • Забележителности в община Рила
Седемте рилски езера
гр. Рила. Община Рила. Област Кюстендил.

Циркусът на Седемте Рилски езера е най-големият в Рила. Той се намира на изток от връх Хайдута (наричан още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела и Отовишки връх и на запад от върха, който се намира точно над езерото Бъбрека. Циркусът се отваря на север и се отводнява от река Джерман, която е главен приток на река Струма. Цялата местност се намира в границите на Национален парк Рила.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Пещерата на Св. Иван Рилски
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Близо до Рилския манастир се намира пещерата, където Иван рилски е прекарал 7 години в пост и молитви. Според думите на хората, който успее да мине през дупката в края на пещерата, е безгрешен. Иван Рилски е една от най-големите фигури на Средновековието и оказва влияние върху целия източноправославен свят. Житие за светеца написва през 14 в. патриарх Евтимий Търновски - “Из живота на Иван Рилски”, а през 15 в. Владислав Граматик описва шествието за пренасянето на мощите на светеца в новопостроената Рилска обител, в което сам той бил участник.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Рилски манастир
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Рилският манастир е ставропигиален манастир, намиращ се в Югозападна България. Основан е през 10 век от Св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река. Рилският манастир е един от културните паметници в България, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :