Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Резерват Сребърна
с. Сребърна. Община Силистра. Област Силистра.

Биосферният резарват край с. Сребърна е разположен на 2 км южно от р. Дунави на 16 км западно от Силистра, на площ 600 ха. Обхваща езерото Сребърна и териториите край него. Той е една от най-интересните влажни зони в Европа с изключително разнообразие на растителни и животински видове. По-характерни представители на водната растителност са: водните лилии, блатното кокиче, блатната незабравка, папура и тръстиката.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Крепост Овеч
гр. Провадия. Община Провадия. Област Варна.

Овеч, както я нарекли българите, се намира на платото Калето, разположено източно от гр. Провадия. Овеч била наречена от византийците Проват, а от турците - Таш хисар. През различните периоди, тя е населявана от траки, римляни, византийци, евреи. Превземана е от рицари, турци, руски войски. По време на Второто българско царство Овеч е важен административен, стопански и църковен център.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Яйлата
с. Камен бряг. Община Каварна. Област Добрич.

Между Шабла и Каварна се намира местността Яйлата известна като Камен бряг. На това място Добруджанското плато е разчленено на тераси. Така са се оформили няколко заливчета, обградени от каменни блокове и зеленина. Точно на такава приморска тераса се намира тази местност, обявена за археологически резерват, защото тук са открити тракийски некропол и праисторически пещерни жилища.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Побити камъни
гр. Девня. Община Девня. Област Варна.

Побитите камъни са скални образувания, разположени от двете страни на пътя за Варна-София около селата Слънчево, Баново, Страшимирово и квартал Повеляново на Девня. Представляват естествени каменни колони, достигащи до 6 м височина.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Пещера Дяволско гърло
с. Триград. Община Девин. Област Смолян.

Пещерата се намира в най-южните части на Централни Родопи и представлява един от феномените на Триградското ждрело. По изкопан тунел (150 м.) се стига до впечатляваща с размерите си зала, от която по виеща се стълба се стига до естествения вход на пещерата.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Ягодинска пещера
с. Ягодина. Община Борино. Област Смолян.

Пещерата се намира на 3 км. югозападно от село Ягодина. Входът е направен по изкуствен път. Това е една от най-дългите най-интересните пещери в България и най-красивата в Родопите.

Горе Прочети още   Коментари (0)
«      4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :