Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Крепост Царевец
гр. Велико Търново. Община Велико Търново. Област Велико Търново.

Крепостта Царевец е разположена в живописния град Велико Търново. Била е главна българска крепост по времето на Второто българско царство (1185-1393г). По онова време склоновете на хълма са били застроени с жилищни сгради, занаятчийски работилници и многобройни църкви и манастири, обособени в квартали. При разкопки са открити повече от 400 жилищни сгради, над 22 църкви и 4 манастирски комплекса.

Горе Прочети още   Коментари (2)
Крепост Баба Вида
гр. Видин. Община Видин. Област Видин.

“Баба Вида” е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, играл едновременно роля като отбранително съоръжение и като владетелски замък. Издига се на брега на р.Дунав в североизточната част на град Видин. На това място, доминиращо над околните низини, са били съсредоточени още от древността крепостните съоръжения на града. Устоял на не едно вражеско нападение, той е поправян и разширяван неколкократно.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Боянски водопад
гр. София. Община София. Област София.

Боянският водопад е най-красивият и най-голям водопад на Витоша и има височина на пада 15 м. Особено красив е на пролет, при пълноводие. Бояна се намира на 7,5 км югозападно от София, в полите на Витоша, и от 1961 г. е квартал на София.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Белоградчишки Скали
гр. Белоградчик. Община Белоградчик. Област Видин.

Много красива и впечатляваща галерия от високи и изваяни скални групи с различни форми. Те са величествени и невероятни със своята красота и разнообразие, наподобяват замъци, хора, животни и др. Основните скални групи и отделни фигури са : "Белоградчишката крепост", "Монасите", "Монахинята", "Мечката", "Адам и Ева", "Боров камък" , "Велкова глава", "Орела", "Гъби", "Магаза", "Ученичката", "Кукувицата". Те са разпръснати по южното подножие в околността на град Белоградчик и селата Боровица, Чифлик, Белотинци, Фалковец, Горен Чифлик, Долен Чифлик.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Мадарски конник
с. Мадара. Община Шумен. Област Шумен.

Единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие е изсечен през VІІІ-ІХ век върху отвесна скала на 23 м. височина. Релефът изобразява конник в естествена големина, хвърлил копие върху повален под краката на коня лъв, а зад коня тича куче. Образец на средновековното българско изкуство, “Мадарският конник” символизира мощта на българската държава от ханският й период. Включен в Списъка на световното културно и природно наследство през 1979 г.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Рилски манастир
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Рилският манастир е ставропигиален манастир, намиращ се в Югозападна България. Основан е през 10 век от Св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река. Рилският манастир е един от културните паметници в България, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Горе Прочети още   Коментари (1)
«      7   8   9   10   11   12   13   14   15      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :