Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Ивановски скални църкви
с. Иваново. Община Иваново. Област Русе.

Ивановските скални църкви се намират на 18 км. южно от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Национален парк „Рила“
гр. Благоевград. Община Благоевград. Област Благоевград.

Национален парк Рѝла е най-големият от трите национални парка на територията на България. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Национален парк „Пирин“
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Той е един от трите национални парка в Република България. В момента паркът заема значителна част от планина Пирин. В исторически план границите и размерът на националния парк са претърпели много промени.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Язовир Доспат
гр. Доспат. Община Доспат. Област Смолян.

Доспат е язовир на река Доспат в Западните Родопи. Разположен на 22 000 декара на 1200 м надм. височина, това е най-високият язовир у нас и сред най-големите по площ и обем. Построен е на р. Доспатска. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Роженски манастир
с. Рожен. Община Сандански. Област Благоевград.

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринска Македония, България, и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. В миналото манастирът е бил стовропигиялен. Днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Катедрала Света Неделя
гр. София. Община София. Област София.

На едноименен площад в центъра на столицата се издига величественият катедрален храм на Софийската св. митрополия - „Света Неделя”. Той е посветен на св. великомъченица Кириакия (или Неделя, на славянски). За твърдо и достойно изповядване на Христовата вяра красивата девица била жестоко измъчвана, а след това осъдена на посичане с меч.

Горе Прочети още   Коментари (0)
«      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :