Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Крепост Сексагинта Приста
гр. Русе. Община Русе. Област Русе.

Сексагинта Приста (на латински: Sexaginta Prista) или само Приста е антична римска крепост на територията на днешния град Русе. Сексагинта Приста означава в превод Пристанище на шейсетте кораба.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Пещера Леденика
гр. Враца. Община Враца. Област Враца.

Пещерата Леденика се намира в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16км от Враца. Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре овчето мляко. През зимата и пролетта пещерата е приказно красива.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Пещера Магура
с. Рабиша. Община Белоградчик. Област Видин.

Пещерата Магура е образувана в усамотен хълм, висок 461м, който се издига на северозапад от с.Рабиша и е известен с името Рабишка могила. Този уединен хълм е известен още и със славянското име „Магура”. Пещерата отстои на 32км югозападно от Видин и на 17км северозападно от Белоградчик, с които селища я свързват асфалтирани пътища.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Съева дупка
с. Брестница. Община Ябланица. Област Ловеч.

Пещерата се намира на 11 км западно от Ябланица и на 2 км южно от село Брестница Ловешко. Отбивката е от центъра на Брестница. Съева дупка е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Дворец Евксиноград
гр. Варна. Община Варна. Област Варна.

Дворецът „Евксиноград“ се намира на 8 км северно от град Варна, на малък провлак. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово, (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон - Пармска я преименува на Евксиноград.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Седемте рилски езера
гр. Рила. Община Рила. Област Кюстендил.

Циркусът на Седемте Рилски езера е най-големият в Рила. Той се намира на изток от връх Хайдута (наричан още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела и Отовишки връх и на запад от върха, който се намира точно над езерото Бъбрека. Циркусът се отваря на север и се отводнява от река Джерман, която е главен приток на река Струма. Цялата местност се намира в границите на Национален парк Рила.

Горе Прочети още   Коментари (0)
«      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :