Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Къща музей Никола Вапцаров
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Родният град на пролетарският поет и борец против фашизма Никола Йонков Вапцаров - Банско, е и до днес малко селище, скътано в северните поли на красивата Пирин планина. Градът има богата и славна история, чийто най-голям разцвет е през XIX в. Тогава част от неговите жители са били едри търговци с кантори в Цариград, Виена и другаде.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Аладжа манастир
к.к. Златни пясъци. Община Варна. Област Варна.

Името на Аладжа манастир идва от турската дума за пъстър (“аладжа”), вероятно заради ярките цветове на стенните рисунки, датиращи още от ранното Средновековие. Данните за ранната история на манастира са съвсем малко и несигурни. Все пак, според историци, примитивни монашески килии са били направени и заселени още през 4-ти век.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Исторически музей в Търговище
гр. Търговище. Община Търговище. Област Търговище.

Историческият музей на град Търговище се намира в старият възрожденски квартал Вароша. Той съхранява богат фонд с над 30 000 музейни единици, веществени и документални паметници от неолита до нашето съвремие. Разположен е в пет адаптирани старинни сгради от ХІХ и ХХ век.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Етнографски музей в Елхово
гр. Елхово. Община Елхово. Област Ямбол.

Етнографският музей в Елхово е основан през 1958 г. с откриването на етнографска музейна сбирка. През 1966 г. е официално обособен като етнографски музей. Включен е в Стоте национални туристически обекта. Във фонда му се съхраняват над 22 000 експоната.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Природонаучен музей в Котел
Община Котел. Област Сливен.

Природонаучният музей в Котел разкрива природното богатство на Източна Стара планина. Негов основоположник е местният учител – естественик Васил Георгиев. Той в продължение на 60 години колекционира природни образци от района и създава богати сбирки от вкаменелости, насекоми, риби, земноводни, влечуги и птици.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Пантеон на Възрожденците
гр. Русе. Община Русе. Област Русе.

Пантеонът на възрожденците е национален паметник-костница, намиращ се в град Русе. Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др.

Горе Прочети още   Коментари (0)
«      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :