Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Трънско ждрело
гр. Трън. Община Трън. Област Перник.

Трънското ждрело или Ломнишкото ждрело е пролом на река Ерма, намиращ се на 3,5 км северно от град Трън, в близост до село Ломница. Скалите в ждрелото са високи над 100 метра.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Пещера Снежанка
гр. Пещера. Община Пещера. Област Пазарджик.

Снежанка е пещера, разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Открита е през 1961 година случайно от алпинисти, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата и.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Етнографски музей в Берковица
гр. Берковица. Община Берковица. Област Монтана.

Етнографският музей в Берковица разполага с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България и е включен в Стоте национални туристически обекта. Във фондохранилищата му се пазят хиляди уникати от сферата на художественото творчество и занаяти, както и народните обичаи.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Археологически музей в Несебър
гр. Несебър. Община Несебър. Област Бургас.

Археологическите изследвания и разкопки в несебърския полуостров и района на града през последните четирсет години разкриват изключителни находки от значими паметници на културата, свидетелстващи за богатата история на антична Месамбрия и средновековния Несебър.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Самуилова крепост
с. Ключ. Община Петрич. Област Благоевград.

Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в така наречената Ключка клисура. Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 километра северно от село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Пещерата на Св. Иван Рилски
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Близо до Рилския манастир се намира пещерата, където Иван рилски е прекарал 7 години в пост и молитви. Според думите на хората, който успее да мине през дупката в края на пещерата, е безгрешен. Иван Рилски е една от най-големите фигури на Средновековието и оказва влияние върху целия източноправославен свят. Житие за светеца написва през 14 в. патриарх Евтимий Търновски - “Из живота на Иван Рилски”, а през 15 в. Владислав Граматик описва шествието за пренасянето на мощите на светеца в новопостроената Рилска обител, в което сам той бил участник.

Горе Прочети още   Коментари (0)
«      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :