Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Дворецът в Балчик
гр. Балчик. Община Балчик. Област Добрич.

Водоскоци, антични арки, бистри водопади, езерца, редки растения и виещи се прохладни алеи привличат всяко лято огромен поток български и чуждестранни туристи в приказния дворец край Балчик. Наричан в миналото Дионисополис - градът на Дионисий, Балчик е малък и романтичен град, разположен на северното българско крайбрежие на Черно море. Пленена от чара му и прехласната от разкошната панорама край Балчишкия залив, през първата половина на миналия век румънската кралица Мария наредила на финансовия си министър да изкупи имотите от местните селяни.

Горе Прочети още   Коментари (2)
Лакатнишки скали
с. Миланово. Община Своге. Област София.

Лакатнишките скали са разположени на левия склон на Искърския пролом в Стара планина. Намира се между долините на реките Пробойница и Доло. Името на скалите, както и на цялата местност, в която се намират идват от завоя, който прави река Искър - с формата на сгънат лакът. Лакатнишките скали са изградени от червени пясъчници и варовици, като пластовете на скалите са почти вертикални.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Дядо Йоцо гледа
с. Очин дол. Община Мездра. Област Враца.

Паметникът на героя от Вазовия разказ "Дядо Йоцо гледа" е изваян от 10 тона бял врачански камък. Проектът и изпълнението са дело на врачанските творци Георги Тишков и Моника Игаренска. В изграждането на паметника и парковото пространство около него са вложени над 36 000 лв.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Плиска
гр. Плиска. Община Каспичан. Област Шумен.

Старо наименование на селището е Абоба. Близо до него археолози от Руския археологически институт в Цариград разкриват през 1899-1900 средновековния град Плиска или Плъсков, столица на България (Първото българско царство) от края на 7 век до около 893, когато столицата се премества в Преслав. Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславската култура. Градът е в развалини от 17 в. Според местен екскурзовод повечето камъни от крепостните стени са откраднати за изграждане на къщи.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Созопол - стария град
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук възникнало в края на IV – III в. пр Хр. По-късно гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Тракийски менхир
с. Овчарово. Община Харманли. Област Хасково.

Менхирът, наречен „Чучул камък”, е забележителен култов паметник от времето на траките, и е единственият запазен не само в България, но може би и в цяла Югоизточна Европа. Точното предназначение на менхира не е ясно, макар да се смята, че е свързан с култови обреди.

Горе Прочети още   Коментари (1)
«      2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :