Потребител: Парола:
  • Забележителности в България
Райско пръскало
гр. Калофер. Община Карлово. Област Пловдив.

От Райските скали в Средна Стара планина се спуска най-високият от всичките 300 водопади в България - Райското пръскало. Той се намира под един от българските природни резервати – “Джендема”. Сред непристъпните пропасти, зъбери и скални гребени, растително и животинско разнообразие се намира тази ненагледната красота на България.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Римска крепост Состра
с. Ломец. Община Троян. Област Ловеч.

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Бачковски манастир
гр. Асеновград. Община Асеновград. Област Пловдив.

Вторият по големина български манастир, Бачковската обител, се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Тракийско светилище Орлови скали
гр. Ардино. Община Ардино. Област Кърджали.

На около два километра от Ардино се намира тракийското светилище Орлови скали. На високите скали има издълбани 97 скални ниши с размери 32/45/50 см. Дълбочината им е 8-12 см. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочи или глинени съдове, свързани с култа към умрелите.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Казанлъшка гробница
гр. Казанлък. Община Стара Загора. Област Стара Загора.

Край град Казанлък досега са открити три гробници със стенописи. Те свидетелстват за широкото използване на живописта като елемент на вътрешна декорация на тракийските гробници през елинистическата епоха. Безспорно най-интересна от тях е Казанлъшката. Гробницата е открита случайно при разкопаването на една от могилите в казанлъшкия парк "Тюлбе".

Горе Прочети още   Коментари (0)
Свещарска гробница
с. Свещари. Община Исперих. Област Разград.

Тракийската гробница край село Свещари се намира в разкрита през 1982 г. при разкопките на високата Гинина могила край селото. Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на ІІІ в. пр. н. е. Това е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик.

Горе Прочети още   Коментари (1)
«      3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :