Потребител: Парола:
  • Забележителности в област Благоевград
Национален парк „Рила“
гр. Благоевград. Община Благоевград. Област Благоевград.

Национален парк Рѝла е най-големият от трите национални парка на територията на България. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Национален парк „Пирин“
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Той е един от трите национални парка в Република България. В момента паркът заема значителна част от планина Пирин. В исторически план границите и размерът на националния парк са претърпели много промени.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Роженски манастир
с. Рожен. Община Сандански. Област Благоевград.

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринска Македония, България, и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. В миналото манастирът е бил стовропигиялен. Днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Къща музей Никола Вапцаров
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Родният град на пролетарският поет и борец против фашизма Никола Йонков Вапцаров - Банско, е и до днес малко селище, скътано в северните поли на красивата Пирин планина. Градът има богата и славна история, чийто най-голям разцвет е през XIX в. Тогава част от неговите жители са били едри търговци с кантори в Цариград, Виена и другаде.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Самуилова крепост
с. Ключ. Община Петрич. Област Благоевград.

Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в така наречената Ключка клисура. Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 километра северно от село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Мелнишки пирамиди
гр. Мелник. Община Сандански. Област Благоевград.

Мелнишките пирамиди са разположени в югозападните склонове на Пирин планина. Представляват красиви пясъчни образувания, които се извисяват величествено над най-малкият град в България – Мелник. На височина достигат до 100 м.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :