Потребител: Парола:
  • Забележителности в област Ловеч
Етнографски музей
гр. Ловеч. Община Ловеч. Област Ловеч.

Ако решите да посетите Ловеч, непременно трябва да разгледате етнографския комплекс на града. Той се намира в квартал Вароша, на тиха калдъръмена уличка, а малко над него гордо се е изправила средновековната твърдина „Хисаря”. Етнографският комлекс се състои от две съседни къщи - Драсова и Рашова.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Махала Баба Стана
с. Орешак. Община Троян. Област Ловеч.

Махала Баба Стана се намира близо до село Орешак, община Троян, в живописна местност в подножието на планината. В обраслата с гори могила могат да бъдат видяни запазени старинни къщи от възрожденски стил. Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби, който всяка година раздава награди в училищата от град Троян.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Съева дупка
с. Брестница. Община Ябланица. Област Ловеч.

Пещерата се намира на 11 км западно от Ябланица и на 2 км южно от село Брестница Ловешко. Отбивката е от центъра на Брестница. Съева дупка е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Национален парк „Централен Балкан“
гр. Троян. Община Троян. Област Ловеч.

В Национален парк “Централен Балкан” има девет строги резервата: “Боатин”, “Царичина”, “Козя стена”, “Стенето”, “Северен Джендем”, “Пеещи скали”, “Соколна”, “Джендема” и “Стара река”. Национален парк 'Централен Балкан' е обявен на 31.10.1991 г. с цел дълготрайното опазване в полза на обществото на комплекса от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им видово разнообразие, местообитанието и месторастението на застрашени и редки видове и съобщества, уникални геоморфоложки образувания, забележителни пейзажи, които имат световно значение и култура.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Деветашка пещера
с. Деветаки. Община Ловеч. Област Ловеч.

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина - 60 м. Разположена е на около 15 км. северно от Ловеч, близо до село Деветаки. Пещерата е открита през 1921 г. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Римска крепост Состра
с. Ломец. Община Троян. Област Ловеч.

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр.

Горе Прочети още   Коментари (1)
         1   2      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :