Потребител: Парола:
  • Забележителности в област Бургас
Петрова нива
с. Стоилово. Община Малко Търново. Област Бургас.

Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово, където през 1903 година на Преображение (11 до 13 юли) е обявено въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България. По времето на въстанието се провъзгласява Странджанската Република. В края на 50-те години на миналия век е построен паметник, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Археологически музей
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Созопол е най-старият град на българското Южно Черноморие, основан през 610 г. пр. Хр., като елинска колония или полис на милетски гърци под името Аполония Понтика. Първото селище възниква в края на IV - III хил. пр. Хр. Намерени са останки от жилища, керамика и оръдия на труда от бронзовата епоха при подводни археологически разкопки.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Музей на солта
гр. Поморие. Община Поморие. Област Бургас.

Музеят на солта в Поморие е открит на 7 септември 2002 г. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма “Фар” в изпълнение на проектите "Всичко за солта (АЛАС)" – 2001-2002 г. и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм" – 2004-2005 г.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Археологически музей в Несебър
гр. Несебър. Община Несебър. Област Бургас.

Археологическите изследвания и разкопки в несебърския полуостров и района на града през последните четирсет години разкриват изключителни находки от значими паметници на културата, свидетелстващи за богатата история на антична Месамбрия и средновековния Несебър.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Созопол - стария град
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук възникнало в края на IV – III в. пр Хр. По-късно гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Несебър - стария град
гр. Несебър. Община Несебър. Област Бургас.

Несебър е разположен върху малък остров, който e вързан със сушата с провлак, дълъг 400 м. Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от средновековието в България. Наследник е на древното тракийско селище Menebria, основано през второто хилядолетие пр. Хр. По-късно, в началото VI век пр. Хр, става гръцка колония (Месембрия) и важен търговски център.

Горе Прочети още   Коментари (2)
         1   2      »   
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :