Потребител: Парола:
  • Забележителности в област Варна
Дворец Евксиноград
гр. Варна. Община Варна. Област Варна.

Дворецът „Евксиноград“ се намира на 8 км северно от град Варна, на малък провлак. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово, (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон - Пармска я преименува на Евксиноград.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Аладжа манастир
к.к. Златни пясъци. Община Варна. Област Варна.

Името на Аладжа манастир идва от турската дума за пъстър (“аладжа”), вероятно заради ярките цветове на стенните рисунки, датиращи още от ранното Средновековие. Данните за ранната история на манастира са съвсем малко и несигурни. Все пак, според историци, примитивни монашески килии са били направени и заселени още през 4-ти век.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Крепост Овеч
гр. Провадия. Община Провадия. Област Варна.

Овеч, както я нарекли българите, се намира на платото Калето, разположено източно от гр. Провадия. Овеч била наречена от византийците Проват, а от турците - Таш хисар. През различните периоди, тя е населявана от траки, римляни, византийци, евреи. Превземана е от рицари, турци, руски войски. По време на Второто българско царство Овеч е важен административен, стопански и църковен център.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Побити камъни
гр. Девня. Община Девня. Област Варна.

Побитите камъни са скални образувания, разположени от двете страни на пътя за Варна-София около селата Слънчево, Баново, Страшимирово и квартал Повеляново на Девня. Представляват естествени каменни колони, достигащи до 6 м височина.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Ботаническа градина Варна
гр. Варна. Община Варна. Област Варна.

Ботаническа градина във Варна хармонично съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Тя е създадена през 1977 г. на територията на съществуващ разсадник, а от 11 май 2002 г. е отворена за посещение и е обявена официално за първия в страната и на Балканите екопарк с обща площ 90 акра. Паркът предлага богато разнообразие от екзотични дървета и храсти – повече от 250 вида от четири континента, както следва: Европа- 123 вида, Азия – 87 вида, Северна Америка – 40 вида, Азия – 1 вид.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :