Потребител: Парола:
  • Забележителности в област Добрич
Крепостта Калиакра
с. Българево. Община Каварна. Област Добрич.

Непристъпността на скалите станала причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост. Най-ранните данни за населяването на носа са от IV в. пр. н. ера. Тогава Калиакра е населявана от тракийското племе Тиризи, дало и първото име на крепостта - Тиризис. През късната античност селището се нарича Акре Кастелиум и е един от петнадесетте града на провинция Скития, обхващаща земите на днешна Добруджа. В този период крепостта е важен пункт от Виа Понтика.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Нос Калиакра
с. Българево. Община Каварна. Област Добрич.

Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато, намиращ се в близост до село Българево. Носът наподобяващ полуостров е вдаден на 2 км навътре в морето и завршва със 70 метрови отвесни скали.

Горе Прочети още   Коментари (1)
Дворецът в Балчик
гр. Балчик. Община Балчик. Област Добрич.

Водоскоци, антични арки, бистри водопади, езерца, редки растения и виещи се прохладни алеи привличат всяко лято огромен поток български и чуждестранни туристи в приказния дворец край Балчик. Наричан в миналото Дионисополис - градът на Дионисий, Балчик е малък и романтичен град, разположен на северното българско крайбрежие на Черно море. Пленена от чара му и прехласната от разкошната панорама край Балчишкия залив, през първата половина на миналия век румънската кралица Мария наредила на финансовия си министър да изкупи имотите от местните селяни.

Горе Прочети още   Коментари (2)
Яйлата
с. Камен бряг. Община Каварна. Област Добрич.

Между Шабла и Каварна се намира местността Яйлата известна като Камен бряг. На това място Добруджанското плато е разчленено на тераси. Така са се оформили няколко заливчета, обградени от каменни блокове и зеленина. Точно на такава приморска тераса се намира тази местност, обявена за археологически резерват, защото тук са открити тракийски некропол и праисторически пещерни жилища.

Горе Прочети още   Коментари (0)
Университетска ботаническа градина Балчик
гр. Балчик. Община Балчик. Област Добрич.

Университетската ботаническа градина в Балчик е партньор по Европейския проект за образование в ботаническите градини. Неговата основна цел е да се положат основите на ползотворно сътрудничество между средните училища и ботаническите градини и по такъв начин да се формира у учениците съвременно отношение към екологичния баланс в природата.

Горе Прочети още   Коментари (3)
Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2019г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :