Потребител: Парола:
  • Крепост Царевец
гр. Велико Търново. Община Велико Търново. Област Велико Търново.

Крепостта Царевец е разположена в живописния град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по времето на Второто българско царство (1185-1393г.). По онова време склоновете на хълма са били застроени с жилищни сгради, занаятчийски работилници и многобройни църкви и манастири, обособени в квартали. При разкопки са открити повече от 400 жилищни сгради, над 22 църкви и 4 манастирски комплекса.

Първото селище, построено на този исторически хълм, датира от късния халколит (4200 г.пр.Хр.). То продължава своето развитие през бронзовата епоха (ІV-ІІ пр.Хр.) и желязната епоха (ХІІІ-І пр.Хр.), когато негови обитатели са траките. През V-VІІ на мястото на тракийското селище се намира Зикидева - най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия. Бива унищожен по време на аваро-славянските нашествия през VІІ в.

През ІХ в. възниква старобългарско селище, което се разраства по време на Първата българска държава. През ХІІ в. започва изграждането на крепостта, запазена и до днес. Крепостта има три входа, като главният вход се намира в най-западнита част на хълма. В централната част е разположен Дворцовия комплекс, който представлява сбор от постройки, обграден от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг. Включва Тронна зала, Дворцова църква и царски покои.

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г и е завършена през 1981 г в чест на 1300 години от създаването на българската държава. Там са царували царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен ІІ.

Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 - 1393 г.) Спектакълът е уникална атракция и част от магията на Царевград Търнов. Първото шоу е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на турското иго, революционното движение и Освобожданието.

Снимки:

Горе Коментари (2)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :