Потребител: Парола:
  • Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства
гр. Троян. Община Троян. Област Ловеч.

Музеят се намира на централния площад `Възраждане` в град Троян и е уникален с това, че е единственият в България музей, съхранил богатството на майсторите на народни художествени занаяти и приложни изкуства. Днешният Музей на занаятите е открит на 3 октомври 1968 г. по случай 100-годишнината от обявяването на Троян за град. Той се помещава в първата следосвобожденска обществена сграда, построена в града през 1881 г.

В своята експозиция, разположена в 10 зали, музеят представя народните художествени занаяти от Троянския край - керамика; художествено дървообработване: горянство, стругарство, бъкличарство; пирография; резбарство; иконография; писано дърво; художествено металообработване: ковачество, медникарство, златарство; народни художествени тъкани и традиционни костюми.

Обособените въстановки на грънчарска и бъкличарска работилници, макетът на троянската възрожденска чаршия, пресъздаденият интериор на балканджийско жилище носят духа на отминали времена и обогатяват емоционално цялостното въздействие на експозицията.

В съседство с Музея на занаятите се намира експозиция „Възраждане", уредена в реставрирания турски конак и разкриваща историческото, просветното и културното развитие на Троян и региона през епохата на българското Възраждане.

Популярността на троянската керамична школа през Възраждането се дължи на даровитостта и опитността на майсторите да създават практични, полезни и красиви съдове. Цветово преобладават меките земни тонове - жълто, кафяво, зелено, а декорацията е три основни вида: ангобна, врязана и пластична. През XX век конкуренцията води до промени в традиционната троянска керамика. Цветовата гама става по-пъстра, разработват се и се довеждат до съвършенство различните варианти на `троянската шарка`. Този общ процес на търсене продължава и до днес. Дървообработващите занаяти са другата слава на троянските майстори. Дело на изкусната ръка на майстора-горянин са колата и хомотът, булчинската ракла и хамбарът, кобилицата и водникът, одърът и иконостасът. Украсата на дървостругарските изделия - паралии, чутори, захлупци, солници, бъклици, гаванки, хурки, е скромна.

При металообработващите занаяти най-широко разпространен е ковашкият - налбанство, брадварство, ножарство, ножичарство. Като особен занаят в Троян и Ново село се развива медникарството. По стилните си белези то носи характеристиката на прибалканската школа - Търново, Карлово, Казанлък. Тюфекчийството (пушкарството) в Троянския край не се развива като занаят. Отделни прояви има в Троян, Ново село, Черни Осъм и Терзийско. Майсторите се придържат към традицията на балканското оръжие. Художествените тъкани са предназначени за домашна употреба и за уредба на жилището.

Най-старинни тъкани са козякът, халището и чергата, в естествени цветове - сив, бял, кафяв. Много разпространена е шарената черга с характерните цветове - червен, зелен, черен и жълт. Същите цветови съчетания са характерни и за килимената черга, отличаваща се по своя декоративен мотив и техника на такане. Троянският китеник е с предпочитания от троянката растителен мотив - цветя от градината и листата на лозниците. Дребно форматните тъкани - възглавници, ленени и памучни кърпи с пъстри прешарвания, вълнените месали са безценно богатство, създавано векове със стан и ръка. Най-жизнените съвременни народни художествени занаяти в региона са керамиката, дървостругарството, медникарството и тъкачеството.

За контакти:
тел: 0670/62062 – директор
тел: 0670/62063 – уредници
адрес: гр. Троян, пл. ”Възраждане” 1
е-mail: mnhzpi_troyan@abv.bg

Работно време: 8 – 17 часа, без почивни дни, събота 10 – 15 часа.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :