Потребител: Парола:
  • Римска крепост Состра
с. Ломец. Община Троян. Област Ловеч.

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр. Долината, в която е разположен е заобиколена от хълмове: Трапезица (550 м н.в.) на север, разклонение на Микренските височини (Попина могила и Попинка 500 м н.в.) на запад и Сулашкото (Калето 500 м н.в.) на изток. На юг долината се отваря между землищата на селата Дълбок дол и Добродан. Крепостта е построена в близост до водослива на река Ладъна (Ломешката река), която тече в непосредствена близост до северната стена и река Осъм, която отстои от източната стена на 500 м. Надморската височина на крепостта е 300 м. Разположението му е изключително стратегическо, защото контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя преминава в непосредствена близост до него. Източната (главна) порта на крепостта е обърната в посока на местността `Калугерското`, откъдето е бил единствения проход към горното течение на река Осъм. Цялата доина, в която се намира крепостта, обхваща приблизителна площ от 4 кв. км. В нея се намират частично проучени антични обекти. Въпросната речна долина е част от Троянския Предбалкан. Той се състои от ниски хълмисти ридове с посока на простиране изток - запад, прорязани от реките, какъвто е случаят с долината на река Осъм през село Ломец.

Паметници намерени в Состра:

Най-ценната находка от разкопките представлява древна тракийска маска датираща от около V-IV в. пр. Хр.

Паметниците спадат към три условно разделени групи:

- Официални надписи издигнати от войниците и командващите офицери на кохортите лагерували в Состра
- Надгробни надписи
- Оброчни надписи, посветени на различни божества от гръко-римския и тракийски пантеон

1. Ара. Постамент на императорска статуя в иманярски изкоп в центъра на Состра през пролетта на 2001 година. Арата е изработена от мраморизиран варовик, профилирана горе и долу, горният ляв ъгъл е отчупен. Висока е 1,5 м, широка 0,67 м и дебелина 0,70 м. Дължината на надписаното поле 0,7 м, височина на буквите 0,005 м и разстояние между тях 0,0025 м. Според първооткривателите арата е била намерена в близост до чголям квадратен блокч. В момента епиграфският паметник е експониран пред музея на занаятите в град Троян. От текста става ясно, че паметникът е издигнат при управлението на Антонин Пий, по време на четвъртото му консулство, получено в началото на 145 година. Това е първото свидетелство за времето когато Состра е прераснала от неукрепено селище в станция край укрепен военен лагер.

2. Ара от мраморизиран варовик варовик, височина 1, 72 , широчина 0,70 м. дебелина 0,005 м. Надписът се състои от 14 реда латински букви.

3. Ара профилирана от горе и долу. Висока 1,40 м, широка 0,8 м, дебелина 0,8 м.

4. Ара от варовик, висока 1,76 м, широка 0,58 м и дебелина 0,58 м.

5. Надгробна ара открита в околностите на Состра.

6. Надгробна ара от варовик, открита през 1979 година в м. `Кози вир`.

7. Варовикови фрагменти от ара, открити през 2001 година в центъра на Состра.

8. Фрагмент от варовикова ара, открит през 2001 година в непосредствена близост до надписа от 145 година в принципията на Состра.

9. Графитен надпис, изчукан върху лицевата страна на строителен блок, вграден в северната стена на южната фланкираща кула на източната порта на кастела.

10. Фрагмент от латински надпис, открит през 1994 година при разкопки в сектора на западната порта на Состра.

11. Варовикова надгробна стела.

12. Фрагмент от статуарна мраморна група, открит в местността `Калугерското`.

Снимки:

Горе Коментари (1)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :