Потребител: Парола:
  • Райско пръскало
гр. Калофер. Община Карлово. Област Пловдив.

От Райските скали в Средна Стара планина се спуска най-високият от всичките 300 водопади в България - Райското пръскало. Той се намира под един от българските природни резервати – “Джендема”. Сред непристъпните пропасти, зъбери и скални гребени, растително и животинско разнообразие се намира тази ненагледната красота на България.

Той е не само най-високият в България, но и на целия Балкански полуостров. Неговата височина е 124,5 м. Събира води от вечната пряспа, намираща се почти на самия връх Ботев, южно от върха, за да се хвърли от Райските скали – недалече на северозапад от хижа Рай. Дава началото на малък приток на Бяла река, чийто водосбор е част от резерват Джендема и обхваща южните склонове на Ботев, Малък Юмрук, Млечния чал и Жълтец. Бяла река тече през високопланински пасища и резерват Джендема – царство на непристъпните пропасти, зъбери и скални гребени, растително и животинско разнообразие. Приема като леви притоци Джендемски дол и доловете Голяма и Малка Бъзовица. Райското пръскало е наричан още и Калоферско пръскало.

Великолепната гледка е пленявала и продължава да пленява туристите. И независимо от, това че е посещаван от многобройни туристи, водопада Райското пръскало и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2022г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :