Потребител: Парола:
  • Дворецът в Балчик
гр. Балчик. Община Балчик. Област Добрич.

Водоскоци, антични арки, бистри водопади, езерца, редки растения и виещи се прохладни алеи привличат всяко лято огромен поток български и чуждестранни туристи в приказния дворец край Балчик. Наричан в миналото Дионисополис - градът на Дионисий, Балчик е малък и романтичен град, разположен на северното българско крайбрежие на Черно море. Пленена от чара му и прехласната от разкошната панорама край Балчишкия залив, през първата половина на миналия век румънската кралица Мария наредила на финансовия си министър да изкупи имотите от местните селяни и свила своето “тихо гнездо”, известно на румънците като “лятното мечтание на една кралица”.


Дворецът в Балчик е едно от малкото места по света, където мирно съжителстват свещените християнски и мюсюлмански сгради – църквата и джамията. Заслугата отново е на румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. Следвайки нейните канони, Мария вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния и така превърнала лятната си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас. Градежът на двореца започнал през 1924 година, когато Южна Добруджа все още се намирала под румънско владение. За строежа му били наети италианските архитекти Августино и Америго. Дворецът бил оформен така, че всеки от височайшите му гости да бъде максимално уединен в покоите си. Малки вилички са разпръснати из целия парк. Хора на изкуството, най-вече поети, художници и музиканти, се стичали от четирите краища на света, за да споделят романтичните пориви на румънската кралица. Още за живота и личността на Мария ни разказва уредничката в Двореца Анна Колева:

“Мария е внучка на английската кралица Виктория по бащина линия. Баща й се увличал от лова и бил с доста сдържан нрав. Майка й, която е рускиня, всъщност била душата на семейството. Постоянно разказвала шеги, устройвала пирове. Дори в спомените си Мария казва: “Много по-различни бяха моите руски чичовци от английските”. Редовно руснаците си устройвали партита, смеели се, водели бохемски живот, докато английските роднини на Мария били много студени. Кралицата се влюбва в това място, заради един романтичен водопад. В последствие резиденцията в Балчик става любимото й място за почивка. Идвала е тук обикновено сама. Страстите й били много, но най-често рисувала и пишела стихове.”

За днешния посетител на Двореца в Балчик пътуването из неговите потайности започва от парадния вход, който представлява двуетажна постройка със сводест вход в приземния етаж с кух долен етаж, през който се влиза в двора на имението. Оттук тръгва сенчеста алея, която води до Моста на въздишките. Под него реката се забързва към деветметрова пропаст и оформя живописен водопад. Близо до реката е вила “Пещерата”, някогашна воденица, днес превърната в място за отдих. Почти най-високата точка на имението е вила “Сюита”, изградена в мавритански стил. В тази част стари тракийски делви, надгробни християнски паметници, надписи на арабски език, римски гербове изразяват желанието на кралица Мария да обедини различните религии и култури. На самия морски бряг е кацнал и дворецът на кралицата – неголямо здание, издигнато на три тераси, съчетаващо елементи на средиземноморската култура с архитектурата на българска възрожденска къща и ориенталската екзотичност на мюсюлманското минаре. Из двореца в Балчик и до днес се носят различни легенди за живота на румънската кралица. Според разказите на хората българският принц Кирил бил влюбен до полуда в знатната румънка, а според друга мълва сърцето й пленил красив турски паша, който спасил от сигурна смърт в морето дъщеря й Юлияна. Легенди се носят и за пушалнята на Мария. “Това е едно от любимите места на кралицата – продължава разказа си Анна Колева. Има малък басейн, жълти плюшени възглавнички и стъклени витражи. Според възрастните хора, които още си спомнят преданията, тук Мария е опушвала с опиум гостите си, заставала е тайно зад витражите и е слушала какво си говорят. По това време хората са се страхували да казват истината на глас”.

Гордостта на двореца в Балчик е ботаническата градина, чиито основи са поставени през 1926 г. от именития швейцарски ботаник Жан Жони. По времето на кралица Мария тя била наричана Градината на Аллах. И днес тук е запазена уникалната колекция от кактуси. В градината могат да се видят екзотични растения като бонбонено, каучуково и книжно дърво, рядко срещаната метасеквоя, едроцветна магнолия и много други. На изхода на “Градината на Аллах” се намира параклисообразна постройка. Тук Мария се е усамотявала и си почивала след разходките си в парка. Днес това правят многобройните туристи, станали веднъж съпричастни на “лятното мечтание на една кралица”.

Снимки:

Горе Коментари (2)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :