Потребител: Парола:
  • Пещерата на Св. Иван Рилски
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Близо до Рилския манастир се намира пещерата, където Иван рилски е прекарал 7 години в пост и молитви. Според думите на хората, който успее да мине през дупката в края на пещерата, е безгрешен. Иван Рилски е една от най-големите фигури на Средновековието и оказва влияние върху целия източноправославен свят. Житие за светеца написва през 14 в. патриарх Евтимий Търновски - “Из живота на Иван Рилски”, а през 15 в. Владислав Граматик описва шествието за пренасянето на мощите на светеца в новопостроената Рилска обител, в което сам той бил участник.

Иван Рилски се родил около 876 г. в дупнишкото село Скрино в гънките на Осоговската планина, недалеч от р. Струма. Бил съвременник на княз Борис Първи, на Симеон Велики и на неговия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир в родното си село. Според житието на светеца, когато родителите му починали, той раздал имуществото им на бедни и болни и постъпил като послушник в близкия манастир под връх Руен.

Там придобил богословско образование, изучавал богослужебни книги и приел монашеския сан. Когато напуснал манастира, се изкачил на “висока гола планина” и живял като отшелник в продължение на дванайсет години. После се заселил в хралупата на едно дърво в Рилската пустиня, където се отдал на молитви към Бога.

Хранел се с треви и не виждал човешко същество. Навестявали го само диви зверове, които не му сторили нищо лошо. Овчари, пасящи наблизо стадата си, го открили и започнали да го посещават, да искат съвети и помощ от него, тъй като вече се било разчуло, че върши чудеса и лекува болни с молитвите си. И до днес в Югозападна България в устната традиция са запазени предания за делата му. За да се усамоти, Иван Рилски се преместил в пещера на висока и недостъпна скала и прекарал там в молитви и пост повече от седем години.

Славата на отшелника се разпространила надалеч и стигнала до престолния Търновград. Благочестивият български цар Петър научил за мъдреца пустинник и пожелал да го види. Патриарх Евтимий пише в житието на светеца, че владетелят тръгнал към него с “немало злато и различни овощия”. Отшелникът не пожелал да приеме царя и върнал златото, а взел само постническата храна. Това още повече увеличило влиянието и славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строили наоколо колибите си и така на мястото на малката постница в планината възникнал най-известният български манастир – Рилският. След смъртта му на 18 август 946 г. светецът бил погребан от братята монаси в каменна гробница, запазена и досега в църквицата, устроена в пещерата, която приживе обитавал.

Мощите на св. Иван Рилски сменили няколко места. По нареждане на цар Петър те били пренесени в дървената църква “Св. Лука” в Средец на 19 октомври и оттогава на този ден се отбелязва паметта на светеца. Благочестив и богат християнин построил хубава каменна църква в Средец и в нея пренесли мощите му, а после там основали манастир. Вероятно тогава отшелникът бил канонизиран за светец. Византийският историк Скилица Кедрин съставил житие на светеца, в което пише, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил Първи Комнин (1143-1180 г.). След време при поредната унгарско-византийска война мощите били пренесени на унгарска земя. Там станали много чудеса, които накарали унгарците да решат, че светецът трябва да почива на родна земя. Само след три години с големи почести крал Белла Трети върнал мощите в ковчег, богато украсен със злато.

При царуването на Иван Асен Втори и при патриарх Василий в 1238 г. те били пренесени в Търново и положени в храм на името на светеца. След плячкосването на града при превземането му от турците през 1393 г. мощите като по чудо оцелели. През 14 в. монасите от запустелия Рилски манастир издействали султанско разрешение и с тържествено шествие и големи почести ги пренесли там. На 1 юли 1469 г. те били положени в църквата на Рилския манастир, където почиват до днес.

В последните години от живота сив пълно уединение св. Иван Рилски съставил “Завет” към учениците си последователи - уникален документ, от който са познати четири преписа, един от които и понастоящем е изложен в музея на Рилския манастир. В него светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от “всякакво зломислие” и да се пазят от “сребролюбивата змия”,

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :