Потребител: Парола:
  • Къща музей Никола Вапцаров
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Родният град на пролетарският поет и борец против фашизма Никола Йонков Вапцаров - Банско, е и до днес малко селище, скътано в северните поли на красивата Пирин планина. Градът има богата и славна история, чийто най-голям разцвет е през XIX в. Тогава част от неговите жители са били едри търговци с кантори в Цариград, Виена и другаде. Те пласирали памук, кожи и други стоки, закупувани от съседните села на север и на юг и дори до Беломорието. Постепенно в градчето се натрупвали значителни богатства, които намерили израз в усилено жилищно строителство. Някои от запазените и до днес сгради са ценни и интересни паметници на културата. Възстановяват се и са обект за посещение от многобройните гости на града.

Къщата, в която от 1912 г. е живял със семейството си поетът Н. Й. Вапцаров (1909-1942 г.), е превърната в музей и е открита за посещение на 2 юли 1953 г. Още тогава е запазено и е възстановена па указания на членовете на семейството му - майка му Елена, брат му Борис и сестра му Райна, домашнобитовата среда и обстановката по време на неговото детство. Част от жилищата в съседство със семейната къща са преустройвани в различно време (1953-1979 г.) с цел да се изградят експозиционна площ и помощни помещения. Тук са изложени част от ръкописите на Н. Й. Вапцаров, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка. Във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от него преди разстрелът.

В отделна витрина се пазят и големите награди, дадени на Н. Й. Вапцаров посмъртно - орденът "Народна свобода 1941-1944 г." - първа степен, и Почетната награда за мир, присъдена от Световния съвет за защита на мира и връчена на неговата майка през 1952 г. Голям брой снимки, документи и други матуриали разказват за героичния път на Вапцаров до последните му дни в Софийския централен затвор и за разстрела му на 23 юли 1942 г.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :