Потребител: Парола:
  • Връх Мусала
к.к. Боровец. Община Самоков. Област София.

Му̀сала е най-високият връх в България и на Балканския полуостров. Мусала се намира в Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, където може да се пренощува. Нощта там може да се прекара и на палатки.

Забележително е разнообразието на флората, включващо някои интересни дървесни видове, и фауната; това е и добро място за наблюдение на птици. Най-лесният път за изкачване представлява права пътека от курорта Боровец, 10 км в южна посока. Има кабинков лифт, който води до местността Ястребец на височина 2 369 м. Оттам до хижа Мусала (2389 м) може да се стигне пеша за около един час, а до върха - още близо два часа. По маршрута от х."Мусала" към върха, на около 200м под него се намира заслон "Леденото езеро" до едноименното езеро. Близо до заслона има чешма, от която може да се запасите с вода. Там може да се пренощува с предварителна заявка. Може да се направи почивка преди изкачването към върха и да се хапне топла супа.

Връх "Мусала" е и мястото с най-ниска средногодишна температура на Балкански полуостров (-4С). Върхът е част от Стоте национални туристически обекта. Има печат в метеорологичната станция на върха, но не се предлагат книжки, в които се събират печатите. При ясно време се вижда дори Бяло море.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :