Потребител: Парола:
  • Седемте рилски езера
гр. Рила. Община Рила. Област Кюстендил.

Циркусът на Седемте Рилски езера е най-големият в Рила. Той се намира на изток от връх Хайдута (наричан още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела и Отовишки връх и на запад от върха, който се намира точно над езерото Бъбрека. Циркусът се отваря на север и се отводнява от река Джерман, която е главен приток на река Струма. Цялата местност се намира в границите на Национален парк Рила.

Името на всяко от езерата е свързано със специфични външни особености на даденото езеро. Официално приетата им номерация ги проследява от горе на долу: Сълзата, Окото, Бъбрека (то е с най-стръмни брегове от цялата група), Близнака (най-голямото по площ), Трилистника, Рибното (най-плиткото езеро). Най-ниско от езерата е Долното езеро, в него се събира водата, която изтича от останалите. Последното езеро дава началото на река Джерман.

Първото езеро – Сълзата – е най-високо разположеното от Рилските езера. То се намира на 2535 м над морското равнище и е с площ 7 хектара. Достига 4.5 м дълбочина в най-дълбоката си точка.
Второто езеро – Окото – е разположено на 2440 м над морското равнище и е с площ 6.8 хектара. То е най-дълбокото от езерата с дълбочина от 37.5 м.
Третото езеро – Бъбрека – се намира на височина 2282 м над морското равнище и е с площ 8.5 хектара. Достига 28 м дълбочина в най-дълбоката си точка.
Четвъртото езеро – Близнака – всъщност е почти разделено на две. Намира се на 2243 м надморска височина и е най-голямото. Площта му е 9.1 хектара, а дълбочината – 27.5 м.
Петото езеро – Трилистника – има неправилна форма и стръмни брегове и се намира на 2216 м надморска височина. Дълбоко е 6.5 м и общата му площ е 2.6 хектара.
Шестото езеро – Рибно езеро – се намира на 2184 м надморска височина и е с площ 3.5 хектара. То е най-плиткото от езерата с дълбочината си от 2.5 м. Хижа „Седемте езера” е разположена в най-далечната точка на северния му бряг.
Седмото езеро – Долното езеро – е разположено на 2095 м над морското равнище, площта му е 5.9 м и е дълбоко 11 м.

Седемте Рилски езера са извънредно красиво място в границите на Национален парк „Рила”. Много от видовете, които се срещат там, са характерни само за тази област и са вписани в Червената книга на флората и фауната, което ги сочи като застрашени или редки.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :