Потребител: Парола:
  • Дворец Евксиноград
гр. Варна. Община Варна. Област Варна.

Дворецът „Евксиноград“ се намира на 8 км северно от град Варна, на малък провлак. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово, (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон - Пармска я преименува на Евксиноград.

Дворецът бил построен на земи, които княз Александър получил като подарък от гръцката епископия във Варна на 16 март 1882. Преди това в съседство имало малък манастир, наречени "Св. Димитър" и "Св. Константин", които впоследствие били превърнати възстановени по времето на княз Фердинанд в по-малка резиденция, наречена „Тунела“.

Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи ХІІІ“. Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд. Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те години и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Главната сграда е на 3 етажа. На първият са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря, на вторият са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на Фердинанд І.
Интериор на приемна зала в Евксиноград

Избата на двореца е създадена през 1891 г. за нуждите на княз Фердинанд_І и семейството му. Тя заема две нива под земята и все още произвежда високо-качествени бели вина (12 вида) и коняк (7 вида), сред които и прочутия „евксиняк“. Смята се за една от най-добрите в България.

Любопитни също са царската конюшня „Щала“ (от немски - Stall), както и централния фронтон от покрива на френския замък Сент Клу (от френски - Château de Saint-Cloud) (ХVІІІ век), вграден в стената под главната тераса. Той изобразява френския кралски герб и бил пренесен с „Ориент-експрес“ камък по къмък през 1891 г., когато оригиналната сграда до Париж била разрушена.

Слънчевият часковник пък е личен подарък на Фердинанд от кралица Виктория.

Втората съпруга на Фердинанд - царица Елеонора починала в двореца на 12 септември 1917 г.

В периода 1946-1991 г. приказния царски замък е национализиран и се превръща в почивна база на комунистическия елит и служителите на Министерския съвет на НРБ. Понастоящем Дворецът е правителствена и държавна резиденция, макар и достъпен за посещения на групи от минимум 10 човека с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :