Потребител: Парола:
  • Съева дупка
с. Брестница. Община Ябланица. Област Ловеч.

Пещерата се намира на 11 км западно от Ябланица и на 2 км южно от село Брестница Ловешко. Отбивката е от центъра на Брестница. Съева дупка е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване.

В началото на пещерата са открити глинени съдове, огнище, кости от животни, монети от времето на император Антоний.

Наречена е на имената на братята Съе и Сею, които са се укривали тук от турците по време на робството. В пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датиращи от времето на римската империя.

Първата зала е Купена. Насред залата се издига огромен сталактон, напомнящ купа сено, откъдето идва и името. Втората зала – Срутището, е образувана по време на земетресение. Тя е обсипана със скални късове, някои от които с височина 3,2 м. В пещерата има още три прекрасни зали – Концертна зала, Белият замък и Космосът.

Концертната зала притежава забележителна акустика. Тук са пели много известни хорове. Залата Космосът е наречена така, заради карстовите форми, приличащи на излитащи ракети. Дължината на пещерата е 400 м, а температурата в залите е постоянна през цялата година - 7-11 градуса.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :