Потребител: Парола:
  • Махала Баба Стана
с. Орешак. Община Троян. Област Ловеч.

Махала Баба Стана се намира близо до село Орешак, община Троян, в живописна местност в подножието на планината. В обраслата с гори могила могат да бъдат видяни запазени старинни къщи от възрожденски стил. Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби, който всяка година раздава награди в училищата от град Троян.

По време на турско робство в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - живи апостоли: 6 момичета и 6 момчета. Минаващите през Троян турци грабели и поругавали всичко, особена опасност грозяла жените и девойките. Турците налагали кръвен данък - заробвали децата от мъжки пол. В по-ранни времена кръстоносците сеели поквара. В Троянско се срещала болестта сифилис, наречена от населението френга. Докъм 1932 г. тук живееше руски лекар - емигрант от Октомврийската революция, който правеше проучвания на заразната болест сифилис. Той също твърдеше, че произходът на сифилиса е от кръстоносците... (б. а.). Когато не е имало лек, сифилисът бил като чумата, страшна болест, фактът, че го наричат френга, говори, че е пренесен от кръстоносците - французи, които преминавали през Троян и прохода за Йерусалим.

Семейството на вдовицата Стана било изложено на опасност. Тя трябвало да го спаси. И намира спасение, като се преселва от Троян и избира красивото място в подножието на планината, под могилата, обрасла с гори, в малка падина с извори и поляни. Така Стана слага със своето семейство основата на махалата и когато идва време да я назоват като разраснало се селище (Стана била вече баба), махалата взема нейното име - Баба Стана.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :