Потребител: Парола:
  • Чудните мостове
с. Орехово. Община Чепеларе. Област Смолян.

Чудните мостове са едно от най-красивите природни творения в България. Те се намират в Родопите, на около 70 км от Пловдив и Смолян. През 1961 г. Чудните мостове са обявени за природна забележителност. От незапомнени времена по Чудните мостове преминава пешеходният път от село Орехово за село Забърдо.

Легенда разказва за създаването на Чудните мостове. Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея. Накрая те са събрали и измислили как да надхитрят змея. Натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили срещу змея.

Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей се отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката… След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове.

Така според легендата се появяват Чудните мостове.

В продължения на столетия река Дълбок дол оформя огромните мраморни арки на Чудните мостове. Водата си е проправяла път през скалите и е образувала воден тунел. Таванът на тунела се срутил, а от останалите части са се оформили огромните скални сводове на природното чудо.

Най-големият мост е висок 70 метра. На сто метра по-надолу по течението на реката се намира средният мост, който е с височина 23 метра. Ако решите да преминете по него е добре да внимавате. В източния си край мостът рязко се снижава в карстова пропаст където попадат водите на реката.

На около километър и половина по-надолу от Средния се намира Долният скален мост, но той почти не е изследван.

Най-добре е да посетите Чудните мостове през лятото. Ако все пак предпочитате да се насладите на природата на Родопския край през зимата можете да сте спокойни, тъй като пътят е достъпен целогодишно.

Хижите в близост до Чудните мостове могат да ви предложат много добри условия за почивка.

Снимки:

Горе Коментари (1)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :