Потребител: Парола:
  • Храм-паметник Свети Александър Невски
гр. София. Община София. Област София.

Храм-паметникът Александър Невски е най-красивият и величествен символ на град София. Той се намира в центъра на града, на едноименния площад, в непосредствена близост до сградата на Народното събрание.

Освен символ на града, Ал. Невски е и катедрален храм на българския патриарх.

Сградата представлява кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с акцентирано централно кубе. Площта на храма е 3170 кв.м., а височината на най-високата камбанария е 50 м. Това го прави вторият по големина православен храм на Балканския полуостров след Св.Сава Сръбски в Белград.

Първата копка на храма е направена скоро след Освобождението – през 1882 г, като първоначалният проект на сградата е бил на акад.арх. Иван Богомилов. След смъртта му обаче проектирането на сградата е възложено на арх. Померанцев, който изцяло променя концепцията.

Строежът на храма е започнат през 1904 г. и приключва през 1912 г. В изграждането и украсяването му взимат участие много български, руски и други чуждестранни майстори, специалисти, каменоделци и художници. Материалите, от които е съграден храмът, са скъпи и редки и са доставяни от цял свят. Цялата стойност на проекта е възлизала на 5,5 милиона лева, като средствата са набавени от народни дарения.
През 1924 г. храмът е обявен за паметник на културата.

В близост до него се намира една от на-старите църкви в София – Св. София, съхраняваща кичур от косата на Васил Левски, както и Руската църква Св.Николай Чудотворец, съградена със средства, събрани от руските

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :