Потребител: Парола:
  • Църква Света София
гр. София. Община София. Област София.

Църквата Света София в столицата е един от символите на града, който му дава и името си. Тя е втората най-стара църква в София след ротондата Св. Георги. Намира се в центъра, на пл. Св. Александър Невски, съвсем близо до едноименния храм.

Построена е през IV в. н.е. върху основите на няколко по-стари раннохристиянски църкви, за което говорят археологическите открития в основите на църквата – там са намерени рисунки на птици, цветя и предмети, характерни за ранното християнство. Преди християнските храмове на това място е имало голям римски стадион.

По време на Второто Българска Царство храмът придобива статута на митрополитска църква. След падане под османско робство църквата е превърната в джамия и към нея са построени две минарета. През XIX в. силно земетресения поврежда едното минаре, сградата не е възстановена и джамията е изоставена.

След Освобождението сградата възвръща статута си на църква и е наново осветена, през 1911 г. започват археологически разкопки и тогава излизат наяве подробностите от нейното минало. През 30-те години на XX век църквата е основно реставрирана.

Днес храмът е отворен за посетители, а в него се пази ценна реликва – кичур от косата на Апостола на свободата – Васил Левски. Зад сградата се намира гробът на патриарха на българската литература – Иван Вазов.

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :