Потребител: Парола:
  • Язовир Доспат
гр. Доспат. Община Доспат. Област Смолян.

Доспат е язовир на река Доспат в Западните Родопи. Разположен на 22 000 декара на 1200 м надм. височина, това е най-високият язовир у нас и сред най-големите по площ и обем. Построен е на р. Доспатска. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Каскадата Доспат-Въча е най-големият хидро-енергиен комплекс в България. Към момента на построяването си язовир Доспат е втория по големина язовир в страната. Пускането му в действие и завиряването му става през 1967 година. Към язовир Доспат са насочени води от водосбора на Осинска река, благодарение на което в язовира годишно се вливат допълнително 10 милина m3 вода, покачвайки производителността на всички ВЕЦове по-нататък по каскадата с 10% или 10 GWh годишно. Водата от язовир Доспат се пренасочва към ВЕЦ „Тешел“, след това към веригата както следва: ВЕЦ „Девин“, язовир Цанков камък, ВЕЦ „Цанков камък“, язовир Въча, ПАВЕЦ „Орфей“, язовир Кричим, ВЕЦ „Въча“ и ВЕЦ „Кричим“.

Наводнените от язовира територии преди са представлявали плодородна долина, в която се сеели житни култури. Жителите на селата от целия край са били наемани като жътвари, когато се прибирала реколтата. Построяването на язовира и наводняването на долината довело до евакуиране на селата Орлино (Божалан) и Бърдуче, разположени от западната страна на реката, както и на Арнудли, разположено от източната страна.

Язовирът е дълъг 19 км и широк около 1 км, разположен в посока северозапад - югоизток. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :