Потребител: Парола:
  • Крепостта Калиакра
с. Българево. Община Каварна. Област Добрич.

Непристъпността на скалите станала причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост. Най-ранните данни за населяването на носа са от IV в. пр. н. ера. Тогава Калиакра е населявана от тракийското племе Тиризи, дало и първото име на крепостта - Тиризис. През късната античност селището се нарича Акре Кастелиум и е един от петнадесетте града на провинция Скития, обхващаща земите на днешна Добруджа. В този период крепостта е важен пункт от Виа Понтика. С името Калиакра, равнозначно на добър или хубав нос, селището се споменава за първи път я края на XIII в. Най - голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на XIV в., когато е столица на т. нар. Добруджанско (Карвунско) деспотство на българския владетел Добротица. То обхваща североизточните български земи, откъснати от централната власт. На името на Добротица е наречена областта Добруджа (турско произношение на името му).

През 1444 г. до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу Османската империя. На 31 юли 1791г. край бреговете на Калиакра се разразява най - голямата морска битка в Черно море. Край западния и бряг руската ескадра, водена от адмирал Ф. Ф. Ушаков, разбива турската армада. С тази победа завършва Руско - Турската война от 1787 - 1791 г. В периода на турското робство е използвана за мюсюлмански духовен център.

Останките от крепостните стени са най-вече от столицата на Карвунското княжество на княз Добротица - последната българска земя, попаднала под власта на Османската империя. Съхранени са част от водопровода, баните и резиденцията на княза.

Освен откритите археологически разкопки, част от материалната култура на крепостта е изложена в малък археологически музей, направен в една от пещерите.

На една от стените на носа има паметник на Фьодор Фьодоров Ушаков (роден 1745 - починал 1817 година), който бил изтъкнат морски военоначалник, адмирал и един от създателите на руския Черноморски флот. Надписа под паметника гласи: "Тук, при нос Калиакра на 31 Юли 1791 година ескадрата под командването на адмирал Ф.Ф. Ушаков удържала блестяща победа, като разбила и обърнала в бягство ескадрата на Османската империя. През 2001 година Ф.Ф. Ушаков е канонизиран от Руската Православна Църква".

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :