Потребител: Парола:
  • Къща-музей Райна Княгиня
гр. Панагюрище. Община Панагюрище. Област Пазарджик.

В Панагюрище е родното място на Райна Княгиня, днес къщата, в която е живяла тя, е превърната в музей. Райна Княгиня е една от много хора, дали живота си за свободата на своята родина. Тя е известна с ушиването и носенето на знамето на Априлското въстание.

Къщата музей е разположена близо до централния площад на града и е част от Историческия музей. Построена е през 1673 година, в нея се ражда и живее героинята Райна Княгиня. Къщата е добре запазена, което е постигнато с реставрирането й на няколко пъти. Тя е на два етажа, като в нея има много свидетелства за живота на героинята. На първия етаж е подредена богата колекция от документи и снимки, описващи живота и делата на Райна Княгиня. Втория етаж пресъздава обстановката, в която е живяла със семейството си.

Къщата на Райна Княгиня има голям двор, където се намира и гробът на великата българка, а над него се издига висока паметна плоча. Дворът е голям и много красив, със зелена трева и цветя през пролетта. Цялостния изглед на къщата показва бита и културата на обикновения българин живял по тези земи през епохата на Възраждането.

Снимки:

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :