Потребител: Парола:
  • Абритус
гр. Разград. Община Разград. Област Разград.

Абритус е антично римско селище с крепостни стени, чиито останки се намират край град Разград. Селището Абритус е било обитаемо от II до IV век. То е сред Стоте национални туристически обекта на България.

Римската крепост Абритус е построена върху ранно тракийско селище към края на 1 в. или първата половина на 2 в. В последствие на това място се появява и римски град. Преформиране на римския кастел в град, започнало през началото на 3 в. Статус на град получавало това селище, което имало обществени здания, форум, езически храмове, правоъгълно застрояване, амфитеатър, театър, обществени бани, пазар, градски врати, водопровод, крепост и добри пътища. В Абритус водата се е докарвала по водопровод, а водоизточникът е бил на 7 км от града. В Абритус посочената структура се оформя напълно края на 3 в. с площ 15 хектара. Това се разбира от надгробен надпис, открит в Аквилея, Северна Италия.

Късноантичният Абритус е построен върху неизвестно по име тракийско поселение отпреди V в. пр. Хр. За това свидетелстват археологически находки като глинени съдове и бронзови монети с лика на Филип II Македонски (382 – 336 г. пр. Хр.) и Александър III Велики, като и от времето на Севт III (330 – 300 г. пр. Хр.), а също така и бронзова монета от Одесос (III-II в. пр. Хр.).

Горе Коментари (0)

Вили за отдих - всички права запазени © 2008 - 2021г. ViliBG.net
: Добави вила : Вили за почивка : Забележителности : Полезни връзки : Контакти :